Η διαμόρφωση μιας νέας αποτελεσματικής στρατηγικής για τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων δεν μπορεί παρά να έχει ως βασικά εργαλεία την επαναχρησιμοποίηση νερού, την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών, την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, των θεσμικών και των επιστημονικών φορέων, μέσα από μια συμμαχία που θα περιλαμβάνει από κοινού ενεργοποίηση και δημιουργία ενιαίου σχεδιασμού.
Για τη μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, η εταιρεία Παπαστράτος απηύθυνε μια πρόσκληση για ανοιχτό διάλογο και ανταλλαγή γνώσης και καλών πρακτικών ανάμεσα στην Πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση, την επιστημονική κοινότητα και τον επιχειρηματικό κόσμο και φιλοξένησε, στο εργοστάσιό της στον Ασπρόπυργο, μια ξεχωριστή συνάντηση εργασίας με ζητούμενο την αναγνώριση ότι το θέμα της ορθής διαχείρισης του νερού δεν αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και μεμονωμένα αλλά μόνο μέσα από συνεργασίες, συνέργειες και συλλογική προσπάθεια.
Στη διάρκεια της συνάντησης αναδείχθηκε η ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ζήτημα που επιτείνει η κλιματική κρίση, η πληθυσμιακή πίεση και η υποβάθμιση των υδροφόρων οριζόντων και υπήρξε συμφωνία ότι η επιτυχής αντιμετώπιση των υδάτινων προκλήσεων απαιτεί ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και δημιουργία κοινού σχεδιασμού, από τις επιχειρήσεις μέχρι τους θεσμούς, τους δήμους και την ακαδημαϊκή έρευνα.

Ορθή διαχείριση, καινοτόμες τεχνολογίες
«Στο πλαίσιο της συνολικότερης στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης, η Παπαστράτος έχει δεσμευτεί –διάφανα και δημόσια– να συμβάλλει ενεργά στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και στη μείωση της κατανάλωσης νερού. Το εργοστάσιό μας είναι πιστοποιημένο με το AWS Standard (Alliance for Water Stewardship) και θέτουμε συνεχώς φιλόδοξους στόχους για τη μείωση της κατανάλωσης νερού ανά παραγόμενο προϊόν, αξιοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες» σημείωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Γιώργος Μαργώνης. Υπογράμμισε δε τη σημασία της ορθής διαχείρισης του νερού σε μια εποχή που η κλιματική κρίση εντείνει το φαινόμενο της λειψυδρίας και αναφέρθηκε στη στροφή του κλάδου σε τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things και οι έξυπνοι μετρητές για την παρακολούθηση των δικτύων ύδρευσης, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Παπαστράτος για μείωση της κατανάλωσης νερού μέσα από καινοτόμες λύσεις.
«Στην Παπαστράτος πιστεύουμε πως τα μεγάλα θέματα της κοινωνίας, όπως είναι η διαχείριση του νερού, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από έναν. Οι συμμαχίες, η συνεργασία μεταξύ κράτους και εταιρειών, η κοινή στόχευση των πολλών προς μια μεγάλη επιδίωξη, είναι ζωτικής σημασίας για να έχουμε αποτελεσματικές εκβάσεις και λύσεις. Η συντονισμένη δράση και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμες λύσεις που θα ωφελήσουν την κοινωνία και, φυσικά, το περιβάλλον. Αυτό επιδιώκουμε να πετύχουμε εδώ, σήμερα, με τη δική σας συνδρομή» κατέληξε.
Στο επίκεντρο της στρατηγικής της Παπαστράτος βρίσκεται η υιοθέτηση του προτύπου Alliance for Water Stewardship (AWS) – του πρώτου παγκόσμιου αναγνωρισμένου πλαισίου για την υπεύθυνη διαχείριση των υδάτων. Το πρότυπο προωθεί τη βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων, με στόχο μια δίκαιη, περιβαλλοντικά βιώσιμη και οικονομικά επωφελή κοινωνία. Η Παπαστράτος συγκαταλέγεται στις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που πέτυχαν την πιστοποίηση AWS το 2020 – και την επαναβεβαιώνουν σε ετήσια βάση μέσω ανεξάρτητων ελέγχων.
(Διαβάστε περισσότερα …)


Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash