Δεκάδες ξενικά είδη ιχθύων στα δίχτυα των Ελλήνων ψαράδων
● Απειλή για την αλιεία και το οικοσύστημα
● Επιστημονικές λύσεις αλλά και νέες συνταγές με τους «εισβολείς»
● ‘Oσο θα ζεσταίνεται η θάλασσα, θα αλλάζει η σύνθεση του οικοσυστήματος, επισημαίνει ο διευθυντής Ερευνών στο ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης, Γιώργος Τσερπές
Λεοντόψαρο, λαγοκέφαλος, γερμανός, αγριόσαλπα: μερικά από τα ξενόφερτα είδη που ήρθαν για να μείνουν ακόμα και στο πιάτο μας
● Τι ζητούν οι αλιείς
● Πώς αντιμετωπίζουν το φαινόμενο οι γειτονικές χώρες.

Φέτος όλοι είδαμε να πωλούνται ντόπιες φράουλες 2 μήνες «πριν από την εποχή τους», καλοκαιρινά φρούτα ώριμα ήδη από τον Μάιο, ενώ τον Μάρτιο είχαμε θερμοκρασίες 30 βαθμών Κελσίου. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και η χώρα μας την αισθάνεται παντού, από τα φρούτα, τα «άχρηστα» πουλόβερ μέχρι και τα «εξωτικά» είδη θαλάσσιας ζωής που αλλάζουν όσα ξέραμε για τις θάλασσές μας.

Ποια είναι όμως τα «εξωτικά» είδη και πώς αλλάζουν τις θάλασσές μας; Όπως εξηγεί η Παρασκευή Καραχλέ, διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), «ονομάζουμε ξενικά ή αλλόχθονα, είδη τα οποία βρίσκονται σε μια περιοχή πέραν της φυσικής εξάπλωσής τους  (Read more …)